17 juli 2023

Gigantische muurschildering ter herdenking van Beleg van ’s-Hertogenbosch 1629

“Een verhaal dat meer bekendheid verdient”

Zaterdag 15 juli was de feestelijke onthulling van de gigantische muurschildering op de gevel van het flatgebouw aan de Helftheuvelpassage over het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. Het is de eerste ‘mural’ van de reeks Murals 1629 die de komende jaren worden gerealiseerd ter herdenking van het Beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Het beleg is een van de belangrijkste krijgshandelingen uit de Tachtigjarige Oorlog en een bepalend moment in de geschiedenis van onze stad. In 2029, 400 jaar na dato, zal het Beleg van 1629 worden herdacht.        

CDA-wethouder Marianne van der Sloot mocht de muurschildering, gemaakt door vermaard kunstenaarsduo TelmoMiel, aanbieden aan de wijk. De gigantische muurschildering maakt diepe indruk op haar: “Het is een bijzondere aanwinst voor onze stad. Het toont een intens en waargebeurd verhaal van bijna 400 jaar geleden. Je ziet twee Spaanse soldaten die in 1629 door de linie, en dus het water, glipten om onze stad te beschermen tegen het leger van Frederik Hendrik. Dat komt wel even binnen. Want wat moeten deze mannen gedacht hebben? En de Bossche bevolking die alle bescherming kon gebruiken?”

Beleg van ’s-Hertogenbosch verdient uitgebreide herdenking
Kings of Colors nam het initiatief voor de muurschildering. Zakelijk leider Stefan van Ham licht toe: “Het Beleg van ‘s-Hertogenbosch is één van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de stad, maar toch is het voor veel Bosschenaren een onbekend verhaal. We hopen daar met dit straatkunstproject verandering in te brengen, het is een verhaal dat absoluut meer bekendheid verdient.” CDA Den Bosch deelt deze mening en vindt het belangrijk om uitgebreid stil te staan te staan bij het beleg van 1629. Niet alleen in 2029 maar ook in de aanloop daarnaartoe. Namens CDA Den Bosch stelde Marcel Ploegmakers daarom onlangs kritische vragen aan het college over de vorderingen van de plannen hiervoor. “Al jaren wordt er in de Bossche politiek over gesproken in commissievergaderingen, begrotingbehandelingen en zijn er schriftelijke vragen gesteld over het Herdenkingsjaar 1629, maar het bleef lang onduidelijk wat er aan gedaan werd. Een van de vragen was om in aanloop naar het herdenkingsjaar activiteiten te ontwikkelen. Deze mural is een eerste mooie stap.”

Foto: Ben Nienhuis

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.