19 maart 2021

Partijvoorzitter Rutger Ploum vertrekt per direct

Rutger Ploum legt vandaag onderstaande verklaring af over zijn vertrek als partijvoorzitter van het CDA.

"De Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag leverden voor het CDA niet het resultaat op waar wij op hoopten en waar heel veel mensen hard aan hebben gewerkt. Het was een grote teleurstelling voor ons allemaal. Het totale proces van het afgelopen jaar is weerbarstig geweest. 

Een lijsttrekkersverkiezing, een verandering van lijsttrekker in december en een campagne die daardoor pas laat op gang kon komen en niet zonder problemen verliep. Voor die campagne en dat hele proces draag ik als Partijvoorzitter de eindverantwoordelijkheid. 

Nu dit traject geleid heeft tot deze nederlaag ben ik van mening dat ik daar de uiterste consequentie aan moet verbinden. Dat doe ik in het belang van de partij.

Per heden treed ik af als Partijvoorzitter van het CDA. Ik heb het CDA in de afgelopen 8 jaar, waarvan 6 jaar als secretaris en 2 jaar als voorzitter gediend, naar eer en geweten. Ik neem deze stap met pijn in mijn hart maar het is van belang dat er verantwoordelijkheid wordt genomen. 

Afgelopen jaar bestond het CDA 40 jaar. Vier decennia vol lief en leed. Met zoveel betrokken mensen, die zich met hart en ziel aan de partij hebben gegeven. Met krachtige bestuurders en echte volksvertegenwoordigers, die zich iedere dag hebben ingezet om ons land een beetje beter te maken. Maar nog nooit is iemand groter geweest dan de partij. Ook nu niet. Daarom laat ik in het volste vertrouwen de partij achter in handen van de overige leden van het landelijk bestuur. Het bestuur neemt vanaf nu mijn taken waar en neemt de benoeming van een interim-voorzitter op zich.

Rest mij te zeggen hoe ongelooflijk trots ik ben op de enorme passie die er in de partij is en hoe dankbaar ik ben dat ik als voorzitter heb mogen dienen.

Ik wens de partij en de leden het allerbeste toe!"

Rutger Ploum

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.