ANP-FOTO-0-1-64975068-CDA-partijcongres-886.jpg
15 september 2021

CDA congres 10 en 11 september 2021 - verslag van Gerry Ypma

‘s Morgens voor achten reden we richting Den Bosch om het lang verwachte congres fysiek bij te wonen. Zou het weer, net als in oktober 2010 in de Rijnhal in Arnhem, op een chaotische stemming uitdraaien of was het deze keer beter georganiseerd?

Auto’s en bussen reden af en aan bij de Brabanthallen, lange rijen verwachtingsvolle CDA-ers bij de ingang, op gepaste afstand van elkaar vanwege de Corona maatregelen. De stemming was vrolijk en soms uitgelaten, eindelijk konden we elkaar weer in levende lijve ontmoeten. Wat hadden velen dat gemist de laatste tijd. Er werd zeer nauwkeurig en in hoog tempo gecontroleerd op identiteit, corona-QR-code en gezondheidsverklaring. Als je ‘goedgekeurd’ was kreeg je een armbandje als bewijs.

Petje af voor de strakke organisatie. 

Iedereen kon via grote schermen alles goed volgen. Onze Zeeuwse Gedeputeerde Jo-Annes de Bat was dagvoorzitter en leidde vlot de vergadering. Veel waardering was er voor het vele werk van interim-voorzitter Marnix van Rij, Liesbeth Spies, Richard van Zwol en Yvonne van Rooy. 

Alle gevoelige onderwerpen konden open besproken worden en voor- en tegenstanders kregen volop gelegenheid om zich te laten horen. Veel aandacht was er voor de jongeren. De stemming over de 31 ingediende resoluties verliep prima en duidelijk. Enkele resoluties werden, tegen het advies van het interim-bestuur, toch aangenomen. Met name de resolutie voor het afschaffen van het leenstelsel voor studenten en de resolutie over het terughalen van IS kinderen uit Syrië. Dat voor Pieter Omtzigt de deur altijd open blijft staan werd met luid applaus begroet door de aanwezigen.

Er is de komende maanden tot het congres in december 2021 nog heel veel werk te verzetten. Het nieuwe partijbestuur moet dan benoemd worden en in de komende maanden worden er lokaal zo veel mogelijk CDA-ers betrokken bij de nieuwe koers.

Gerry Ypma 

ANP-FOTO-0-1-64974310-CDA-partijcongres-833.jpg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.