26 april 2024

Elzenbos Brummen: woningen èn voedselbos?

Er is woningnood in Nederland. Er zijn veel te weinig betaalbare huizen, huur en koop. Ook in de gemeente Brummen. Een urgent probleem met grote gevolgen voor vooral de jongeren in onze samenleving. Het CDA zet zich in om aan zo veel mogelijk oplossingen hiervoor mee te werken. Dat kan nu in de nieuwe wijk Elzenbos in Brummen. Een mooie kans om maximaal in te zetten op woningbouw om op de meest korte termijn meer woningen te realiseren in Brummen. Maar helaas maakt het huidige college hierbij andere afwegingen dan de CDA-fractie.

De plannen van nu voor de Elzenbos zijn drastisch gewijzigd t.o.v. de vroege plannen uit 2012-2015. Woningbouw in de Elzenbos wordt sinds 2022 fasegewijs opgepakt en er zijn al een flink aantal woningen opgeleverd en/of in aanbouw. Er wordt een goede afweging tussen de verhouding huur en koopwoningen gemaakt en in principe ook tussen bebouwd en groen. In het nieuwe plan krijgen ook nieuwe woon-/samenlevingsvormen een kans (Veld A).

Elzenbos fase III ligt nog op de tekentafel. Inmiddels zijn, via de normale procedures, een zonnepark, een nieuwe locatie van Philadelphia, een scholencluster en een hondenuitlaatveld gerealiseerd. Ook is er een voedselbos ingericht door een groep vrijwilligers. De gemeente heeft hier medewerking aan verleend door (bouw)-grond van forse omvang vrij te geven. Ook wordt ambtelijke ondersteuning en een kleine financiële subsidie verstrekt. Dit project is helaas niet via de normale weg tot stand gekomen en er zijn geen afspraken over gebruik van de grond en duur van het project vastgelegd.

Wat is er aan de hand
Bij de nieuwste planontwikkeling Elzenbos Fase III heeft het Voedselbos zijn plek grotendeels behouden, de oppervlakte is gedeeltelijk aangepast. Het hele terrein valt nu onder de categorie ‘groen’ van Elzenbos III.

De ruimte die het Voedselbos in beslag neemt in het nieuwe plan is naar de mening van het CDA nog steeds te groot. De totale oppervlakte staat niet in verhouding tot de ruimte die nodig is om zoveel en zo snel mogelijk aan de vraag naar woningen in onze gemeente te voldoen. Alle andere beoogde bouwlocaties in onze gemeente zijn nog onzeker en komen pas ver in de toekomst tot realiseren van woningen (over 10-15 jaar). Op de totale oppervlakte van het Voedselbos in het nieuwe plan kunnen  54-64 woningen gebouwd worden. Dat is een respectabel aantal. Het CDA vindt dat teveel woningen worden ingeleverd ten gunste van het voedselbos. Dat kan anders. Wat ons betreft blijft de strook groen om de locatie Philadelphia gehandhaafd, maar wordt het overige deel benut voor het bouwen van woningen voor o.a. onze jongeren (zie het rode kader op de plattegrond). 

Het CDA ziet ook de sociale, verbindende en educatieve functie die het voedselbos heeft, natuurlijk. Maar het bieden van de urgentie van noodzakelijke zelfstandige woonruimte gaat vòòr groen in de wijk. Ook in de vorm van een voedselbos.
Wonen is immers een eerste levensbehoefte van mensen, is een basisrecht en aan voldoende woningen is in Nederland een groot gebrek.
Ronald Boerefijn van de CDA-fractie heeft in de raadsvergadering van 18 april gevraagd aan de wethouder of hij deze keuze van het college kan uitleggen aan de woningzoekende inwoners van onze gemeente. Hierop antwoordde de wethouder koeltjes, dat hij dat zeker kan.
Namens de CDA-fractie
Dity Zuidwijk-van Lenthe

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.