07 november 2014

Brede steun voor nieuw conserverend peilbesluit Horstermeerpolder; waardering voor Gerard Korrel.

Op woensdagavond 5 november (na eerder uitstel van de vergadering van 29 oktober) behandelde de Commissievergadering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht het peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder en het verslag van inspraak van dit peilbesluit.

Dit peilbesluit kent een lange en zeer roerige voorgeschiedenis. Zowel bestemmingen, grondeigendommen als sommige peilen in de Horstermeer zijn in de loop van de jaren veranderd. Voor het zuiden van de Horstermeerpolder verleende het waterschap eind jaren '90 aan Natuurmonumenten vergunning om in twee deelgebieden het peil hoger te houden. Ook wordt er sinds de jaren '90 iedere zomer schoon kwelwater uit het zuiden van de Horstermeerpolder naar de Kortenhoefse Plas gepompt. Ten slotte is er in het beschermde natuurgebied nog een aantal sloten waar het peil verhoogd is, maar geen vergunning aanwezig is. Eén van de redenen waarom voor de Horstermeerpolder niet eerder een nieuw peilbesluit is genomen was het nog lopende gebiedsproces onder leiding van de provincie Noord-Holland om te komen tot gezamenlijke afspraken over de toekomstplannen voor de polder. In 2009 en 2010 is door bewoners actie gevoerd tegen deze plannen.

Het nieuwe, conserverende, peilbesluit is tot stand gekomen onder inhoudelijke advisering door de wetenschappelijke begeleidingscommissie (WBC) en in overleg met de leden van het bestuurlijk overleg, met daar in vertegenwoordigers van de overheden, de bewonersvereniging Horstermeerpolder, Natuurmonumenten, de ondernemersvereniging Horstermeerpolder en LTO-Noord. Het peilbesluit bestendigt voornamelijk de huidige peilen in het plangebied. Verder omvat het onder meer maatregelen om peilfluctuaties te verminderen om oevererosie tegen te gaan. Hiervoor is het nodig het gemaal te renoveren en regelbaar te maken. In het Natura2000-gebied in de Horstermeerpolder vormt het huidige peil in de afgedamde sloten van ca. 15 centimeter boven het polderpeil de basis voor het nieuwe peilbesluit. De sloten worden onderling verbonden en tot één peilgebied (28-5) samengevoegd waardoor een juridisch eenduidige en beheersbare situatie ontstaat. Voor dit nieuwe peilgebied 28-5 is ook een natuurtoets uitgevoerd, op basis waarvan door AGV ontheffingen zijn aangevraagd en verkregen met betrekking tot de Natuurbeschermingswet en de Flora en faunawet. Op aanbeveling van de  WBC is de voorgestelde inrichting van peilgebied 28-5 zodanig aangepast dat nog beter geanticipeerd kan worden op peilstijgingen als gevolg van extreme neerslag.

De CDA-fractie kan zich goed vinden in dit conserverend peilbesluit en de maatregelen voor renovatie en verbeteren van het aan het Horstermeer gemaal en gaat hiermee akkoord. Dit peilbesluit wordt wel gezien als een tussenstap, maar vormt nu een goede basis. Er is nog een weg te gaan, waarbij beslist ook de bewoners moeten worden betrokken. Het laatste peilbesluit ligt er nog vanaf 1957, vastgesteld in 1960, met enkele aanpassingen in 1962 en 1973. De CDA-fractie is daarom erg verheugd dat dit peilbesluit kan worden vastgesteld. Verder draagt het bij aan oplossingen voor problemen als gevolg van knelpunten van het functioneren van het watersysteem. Voor dit peilbesluit hebben diverse mensen samengewerkt. De ambtelijke organisatie van Waternet heeft zich hiervoor stevig ingezet evenals de klankbordgroep, de Wetenschappelijke Begeleidings Commissie en diverse bewoners. Het DB-lid (namens het CDA) Gerard Korrel heeft hiervoor met succes een breed draagvlak weten te vinden. De CDA-fractie complimenteert alle betrokkenen met het mooie resultaat dat tot stand is gekomen, ondanks de moeilijke weg met veel en aanhoudende negatieve publiciteit.

In de Commissievergadering kreeg het nieuwe Peilbesluit brede steun en werd alom, door meerdere fracties, waardering uitgesproken voor de inspanningen van Gerard Korrel om alle betrokken aan te tafel te krijgen en te houden en breed instemming te verkrijgen van alle betrokkenen in de polder. Na de behandeling van het peilbesluit in de Commissie wil alleen de VVD fractie zich nog beraden m.b.t. het regelbaar maken van het "oude" gemaal en dan wordt in de komende Algemeen Bestuursvergadering na eventuele discussie over het VVD standpunt het officiële besluit genomen.

Zie: de achtergronden op de website van AGV

Download pdf en zie: Vaststelling peilbesluit en verslag van inspraak Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.