20 augustus 2008

Democratisering en politisering bij waterschappen een goede zaak!

De afgelopen decennia zijn veel waterschappen met elkaar gefuseerd en door middel van fusies met zuiveringschappen hebben zij zich toegelegd op ‘integraal waterbeheer’, beheersing van zowel de kwantiteit (veiligheid) als kwaliteit (schoon water). De bestuurlijke schaalvergroting en de fusies tussen de waterschappen hebben geleid tot de maatschappelijke eis van meer democratie en openheid in het waterschapsbestel. Iedere burger is betrokken bij het waterschap want we betalen allemaal waterschapsbelasting. Vrijwel alle politieke partijen doen nu met eigen lijsten mee aan de verkiezingen voor de waterschappen. Het CDA doet mee in 24 waterschappen. De waterschapsverkiezingen zijn van 13 tot 25 november. Iedereen die 18 jaar of ouder is krijgt een stemformulier en kan per post stemmen.

Sommige politieke partijen hebben een combinatie gevormd en hebben een vermomming aangenomen. Zij proberen zich als ‘ongebonden’ te presenteren. Maar achter de lijst van WaterNatuurlijk gaan voornamelijk kandidaten van GroenLinks en D’66 schuil. Bovendien is het vreemd dat zij de steun hebben weten te verwerven van organisaties zoals Natuurmonumenten. Hebben de leden en donateurs weet van de steun aan deze ‘ongebonden’ kieslijst en is daarover democratisch besloten? Ik ben met mijn gezin ook lid, maar heb nooit wat gehoord.

Waterschapsbestuurders worden geconfronteerd met uiteenlopende belangen (veiligheid, het milieu, de natuur-, landschapsbeheer, de economie en de landbouw). Het CDA kiest er voor om geen eenzijdige belangen te dienen, maar om te komen tot een zorgvuldige afweging van belangen.

Politisering is nog geen polarisering!

Sommigen menen dat het beter is de politieke partijen buiten de deur te houden. Of het nieuwe lijstenstelsel, het meedoen van politieke partijen aan deze verkiezingen tot meer polarisering leidt, tot grotere tegenstellingen in het waterschapsbestuur, staat nog te bezien. In het waterschapsbestuur is het ‘polderen’ in optima forma, samenwerken, het devies. Politisering kan er wel toe bijdragen dat gemaakte keuzes, de verschillende opties helderder worden.

De kandidaten van politieke partijen kunnen goed beslagen ten eis komen, want politieke partijen zijn bestuurlijke netwerken en de goede partijen werken aan werving, selectie en kadervorming. Binnen die partijen komt de kandidaatstelling ook democratische wijze, via stemmingen onder de leden tot stand. Ik vind het meedoen van politieke partijen dan ook een goede zaak. Er komen nu verkiezingsprogramma’s waarover het publiek de kandidaten kan bevragen en op basis waarvan de kandidaten later na de verkiezingen verantwoording kunnen afleggen over de door hun gemaakte beleidskeuzes. De transparantie van het bestuur van deze mede-overheid neemt

Copyright ©2008 Wim Zwanenburg

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.