18 december 2021

Eerste Begrotingswijziging 2022

Eerste Begrotingswijziging 2022, prioriteiten vanwege digitalisering en digitale veiligheid

Het Algemeen Bestuur heeft tijdens de vergadering op 16 december 2021, nog voor dat het begrotingsjaar 2022 begonnen was, een Begrotingswijziging vastgesteld en prioriteiten gesteld voor het Jaarplan Informatievoorziening. 

Eerste Begrotingswijziging 2022

Tijdens het opstellen en bespreken van de conceptbegroting 2022 van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) bleek de begroting van uitvoeringsorganisatie Waternet 2022 op een tekort van € 11,25 miljoen uit te komen. Dit tekort wordt met name veroorzaakt door de extra inzet die op cybersecurity en informatiebeveiliging nodig is. Binnen Waternet zijn de besparingsmogelijkheden voor € 4,27 miljoen geïnventariseerd om het tekort te beperken, allereerst binnen de exploitatiebegroting digitalisering en daarnaast een breder pakket aan maatregelen. Het bestuur van AGV heeft besloten om € 2,792 miljoen (40% van het resterende tekort van € 6,98 miljoen) vanuit de AGV begroting 2022 bij te dragen aan het tekort. De kosten voor digitalisering en digitale veiligheid worden gedeeld door de gemeente Amsterdam en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, die samenwerken via Waternet.

Daarnaast heeft het Dagelijks bestuur van AGV besloten om aanvullend op de begroting AGV 2022 een risicoreservering van € 220.000 op te nemen voor de mogelijke extra kosten die voortvloeien uit de herijking van de samenwerking met de gemeente Amsterdam, het zogenaamde ‘governance’-proces in de tweede helft van 2022. 

De voorgestelde begrotingswijziging AGV 2022 bestaat uit de AGV bijdrage aan de dekking van het tekort op de Waternetbegroting 2022 en dekking van de eigen extra risicoreservering voor ‘governance’, samen optellend tot € 3,012 miljoen.

Vierde versie Jaarplan Informatievoorziening Waternet

Vanwege de dreigende financiële tekorten en de noodzakelijke extra maatregelen voor verbetering van de Digitalisering en Digitale Veiligheid is een vierde versie van het Jaarplan Informatievoorziening 2022 van Waternet voorgesteld, met een nieuwe prioritering. 

Het Algemeen Bestuur heeft er mee ingestemd dat de maatregelen voor de informatievoorziening van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht in 2022 bestaan uit drie onderdelen:
1. Instandhouding van bestaande informatievoorziening capaciteit;
2. Doorontwikkeling en vernieuwing;
3. Verbeterplan Informatievoorziening, digitale veiligheid en weerbaarheid.

Vanwege de noodzakelijke verbeteringen van de informatiebeveiliging, de cybersecurity en de instandhouding van de bestaande informatievoorziening (onder 1 en 3), is er in 2022 maar beperkte capaciteit is voor doorontwikkeling en vernieuwing van de digitalisering (onder 2). 

Het Algemeen Bestuur van het waterschap heeft na evaluaties van de Digitaliseringstrategie van Waternet vastgesteld dat in het verleden informatie aan het AB werd onthouden (!) omdat de bestuurlijke dimensie van de keuzes op dit gebied onvoldoende werden onderkend. Verondersteld werd dat het slechts om bedrijfsmatige uitvoeringsbeslissingen zou gaan. Uit de evaluaties bleek o.a. dat er binnen Waternet teveel aan loshangende IT-applicaties werden gebruikt, onvoldoende synergie was, dat inverdieneffecten van investeringen niet werden gerealiseerd en dat daarbij ook de digitale veiligheid (cyber security) in het geding kwam. Op 8 juli 2021 werd een Verbeterplan vastgesteld door het AB, opgesteld door de nieuwe ad interim CIO. 

Nu wordt onderkent dat maatregelen die de integratie van systemen bevorderen
steeds een expliciete bestuurlijke keuze zijn, dus moeten worden voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur. Het gaat daarbij zowel om kantoorautomatisering als procesautomatisering (bijv. van de afvalwaterzuiveringsinstallaties).

Om de kerntaken van AGV op een efficiënte, veilige en betrouwbare manier uit te
voeren is zo’n 70% van de capaciteit benodigd om de instandhouding van de Informatievoorziening en de operationele dienstverlening uit te voeren. Dit betekent ook dat er minder capaciteit beschikbaar is voor doorontwikkeling en dat hierin keuzes gemaakt zijn. 

Omdat de middelen (capaciteit en budget) beperkt zijn worden zeven speerpunten voorgesteld voor de doorontwikkeling en vernieuwing van de digitalisering van Waternet: 
1. Technische installaties vastleggen in systemen;
2. Nieuwe applicaties voor leidingwerken;
3. Belastingsysteem;
4. Introductie personeelsadministratiesysteem;
5. Koppeling tussen systemen: financiën, HR, belastingen (eis ILT);
6. Digitalisering van het archief;
7. Verbeterplan IV, digitale veiligheid en weerbaarheid. 
Door de wijziging van de Begroting 2022 zullen de tarieven van waterschapsbelastingen in 2022 niet extra verder verhoogd worden. De gemiddelde stijging van de tarieven van de waterschapsbelastingen bedraagt toch al een flinke 4,98%. Bekijk hier de begroting en de plannen van Waterschap Amstel Gooi en Vecht voor 2022. 

CDA-visie: ‘Sprokkelbegroting’

De CDA-fractie heeft schoorvoetend ingestemd met de nieuwe plannen en de Begrotingswijziging 2022, maar schat in dat de risico’s voor het begrotingsjaar 2022 zeer hoog zijn. “De extra uitgaven voor digitalisering en digitale veiligheid zijn onvermijdelijk, maar bestuurlijk is de gang van zaken niet fraai en betere aansturing van Waternet is ook noodzakelijk. De bezuinigingen zijn nu vooral behaald uit incidentele posten, op termijn dreigt helaas toch een verdere verhoging van de waterschapsbelastingen”. Fractievoorzitter Wim Zwanenburg sprak in een eerdere oordeelsvormende AB-vergadering op 25 november dan ook van een ‘Sprokkelbegroting’, “waarbij door de kosten van de organisatie vooral de stofkam is gehaald, op zichzelf een goede zaak. Maar het blijft van belang dat het waterschap zich vooral richt op een efficiënte uitvoering van de kerntaken”. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.