28 november 2015

Nieuwe stal van Mts Korrel gebouwd volgens Maatlat Duurzame Veehouderij

Op zaterdag 28 november werd er een open dag gehouden op boerderij Polderzicht van Maatschap Korrel, aan de Polderweg 24 in Ouderkerk a/d Amstel.

Aan de Polderweg is een nieuwe stal gebouwd voor 175 melkkoeien met een 26-stands draaimelkstal. De stal is gebouwd volgens de normen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent o.a. dat er veel ruimte is voor de koeien. De emissie van ammoniak is verminderd door gebruik te maken van een nieuw vloersysteem. Er rijdt een mestrobot rond en er zijn een aantal koeborstels in de stal. De koeien drinken bronwater. Uitgangspunt om te kiezen voor dit stalsysteem was dat de koeien zomers buiten lopen en vers gras eten in polder De Ronde Hoep. 
 
Gerard Korrel is veehouder, maar ook DB-lid van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, namens het CDA. In de nieuwe melkcarrousel vertelt Gerard Korrel aan het publiek hoe het melken in de nieuwe stal er aan toe gaat. In de carroussel kunnen 26 koeien per rondje worden gemolken. "Deze stal is op de toekomst gebouwd. We kunnen er nu weer een hele tijd mee... vooruit. de reden dat wij kiezen voor de carrousel is, dat wij de koeien zoveel mogelijk uren per dag buiten willen hebben. Het verse gras moet maximaal worden benut. Juist onze veengrond is daar optimaal voor geschikt. Veengrond is niet geschikt om daar mais op te verbouwen. Er moet zo weinig mogelijk in gewroet worden, omdat de mineralisatie dan versneld wordt, wat bodemdaling tot gevolg heeft. De bodemdaling bij ons op het bedrijf willen we ook minimaliseren door onderwaterdrainage toe te passen. Draagkracht van de grond is heel belangrijk en daarmee de structuur van de grond. Het land moet voldoende drooglegging hebben om de koeien en machines zonder structuurschade op het gras toe te laten".

In de nieuwe stal is ook ruimte gemaakt voor educatie. Dat kan op het verhoogde platform, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stal, maar ook in de melkcarrousel is plaats gemaakt. Bij de maatschap werken Gerard Korrel, zijn vrouw Annemiek en zoon Richard en schoondochter Melanie mee. Annemiek zal ook in de nieuwe stal volwassenen en kinderen weer kennis laten maken met de moderne en duurzame veehouderij. Gerard Korrel: “We hebben een gang gemaakt, die naar de melkcarrousel leidt. We kunnen hier dus ook nog schoolklassen ontvangen en voorlichting geven”.

Zie ook het verslag in Weekblad Ouder-Amstel

Zie ook artikel en filmpje in Melkvee100Plus met Richard Korrel

Bekijk ook de Open Dag op Facebook

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.