06 mei 2022

Meedoen, participatie van groot belang voor het waterschap


Het ‘verhaal van het water’ en de participatie
Voor de rubriek Waterstand van Bestuursforum, het blad van de Bestuurdersvereniging, de organisatie van het CDA voor CDA-politici in gemeente, provincie en waterschap, schreef Wim Zwanenburg een artikel over Participatie van inwoners bij het bestuur van het waterschap.

We kijken we nu al weer vooruit naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 en ook naar de Waterschapsverkiezingen! Deze zomer ligt er een geweldige kans om recreanten in ons waterrijke landje te wijzen op de belangrijke taak van goed waterbeheer; om ons te laten genieten van schoon en voldoende water, maar ook om ons te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast. 26% van ons land ligt onder de zeespiegel, 59% van ons land is gevoelig voor overstromingen

In het artikel schreef Wim Zwanenburg over het recreatieprogramma Droogwaterland, over de mogelijkheden voor inwoners om mee te doen in waterkwaliteitsmetingen in Het Schone Waterexperiment, over de lesideeën en de lnspiratiekaarten en de Serious Game over klimaatadaptatie en over de verhalen rond het Waterbeheerprogramma van waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Samenspraak met onze inwoners, participatie, is voor het waterschap hard nodig. Voor onze bestuurders is het dan ook van belang draagvlak te creëren door goed uit te leggen met welke bestuurlijke dilemma’s zij geconfronteerd worden en welke afwegingen zij maken.
Ook bij het opstellen van een waterschapsverordening is participatie een must, zie hier de aanwijzingen voor Participatie wanneer de nieuwe Omgevingswet in werking treedt. Het CDA is altijd een partij die sterk aandringt op participatie, samen verantwoordelijk, het creëren van draagvlak bij de inwoners van het waterschap.

Lees hier het volledige artikel in Bestuursforum.

Zie hier het volledige exemplaar van Bestuursforum, een themanummer over ‘Toegankelijke politiek’.

Zie hier een eerder artikel op deze website over ‘diversiteit en inclusie’, toegankelijkheid van het bestuur van het waterschap en van de uitvoeringsorganisatie Waternet. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.